Een klassieke sauna versus een infraroodsauna

Het idee om bij hoge temperaturen een reinigend en ontspannen effect te bekomen, komt van de Finnen. Zij maakten een hut of grot waarin ze vuur stookten. Nadien kwamen er professionele sauna’s die zonder twijfel best deugd doen. Maar de gezondheidseffecten van een infraroodsauna kunnen ze niet evenaren.

HET GROTE VERSCHIL

Een klassieke sauna warmt de omgeving op, de saunacabine dus. De temperatuur wordt opgedreven tot ongeveer 90°. Om die hitte draaglijk te maken, wordt er water verdampt. In een infraroodsauna daarentegen warmen de infraroodstralen je lichaam rechtstreeks op. Dat is een pak efficiënter én aangenamer, want je hoeft de temperatuur niet zo extreem op te drijven.
50° is genoeg om alle afvalstoffen uit te zweten.

HET RESULTAAT

Bovendien is het gezondheidsresultaat in een Health Mate infraroodsauna ongeëvenaard:

 • Je zweet 2 à 3 keer harder in een infraroodsauna, ook al is de temperatuur een stuk lager.
 • En aangezien je meer zweet, raak je tot 7 keer
 • meer toxische stoffen kwijt.
 • Voor hartpatiënten is een gewone sauna ‘gevaarlijk’ omdat de hitte het hart belast. Een infraroodsauna is net goed voor de cardio- vasculaire conditie.
 • De Health Mate-infraroodstraling op een golflengte van 6.340 nanometer heeft boven- dien een therapeutisch effect op ons lichaam.

WIST JE DAT…

 • Een Health Mate-infraroodsauna al na een kwartiertje opgewarmd is tot 50°?
 • Een sessie van 20 minuten, inclusief een opwarming van 10 minuten, gemiddeld slechts 0,25 aan elektriciteit kost. Dat is vergelijkbaar met het gebruik van een haardroger.

Het resultaat van een Health Mate InfraroodSauna

Wat is infraroodstraling eigenlijk?

Infraroodstraling is eigenlijk licht met een golflengte die nét buiten het zichtbare spectrum valt. We kunnen het dus niet zien, maar we voelen het wel aan als warmte. Infraroodstraling warmt het lichaam rechtstreeks op, dus zonder dat de lucht ertussenin verwarmd wordt.

DE KRACHT VAN INFRAROODSTRALING

De zon is de grootste aanvoerder van infraroodstraling niet te verwarren met (schadelijke) uv-straling die zich op een andere golflengte beweegt. Daarnaast produceert ook ons eigen lichaam infraroodstralen. Het principe van genezen met handpalmen dat 3000 jaar geleden in China ontstond, is gebaseerd op de helende werking van infraroodstralen.

infrarood-diagram

De kracht van infrarood straling.

HET RESULTAAT

Bovendien is het gezondheidsresultaat in een Health Mate infraroodsauna ongeëvenaard:

 • Je zweet 2 à 3 keer harder in een infraroodsauna, ook al is de temperatuur een stuk lager.
 • En aangezien je meer zweet, raak je tot 7 keer
 • meer toxische stoffen kwijt.
 • Voor hartpatiënten is een gewone sauna ‘gevaarlijk’ omdat de hitte het hart belast. Een infraroodsauna is net goed voor de cardio- vasculaire conditie.
 • De Health Mate-infraroodstraling op een golflengte van 6.340 nanometer heeft boven- dien een therapeutisch effect op ons lichaam.

GEBRUIKT DOOR DE MEDISCHE WETENSCHAP

Maar niet alleen in de alternatieve geneeskunde worden infraroodstralen gebruikt.
Sinds de jaren 60 wordt infraroodstraling gebruikt als ‘therapeutische’ warmte door de medische wetenschap. Baby’s in de couveuse worden erdoor op temperatuur gehouden, het wordt gebruikt door fysiotherapeuten om spierletsels te genezen en door schoonheidsexperts voor beautybehandelingen.

 

Wat doet infraroodstraling met je lichaam?

Infraroodlicht wordt gegenereerd op een golflengte tussen 780 en 10.000 nanometer. Die golflengte is belangrijk, want die bepaalt of de straling effectief therapeutisch werkt of ‘gewoon deugd doet’.

HET GEHEIM VAN EEN HEALTH MATE

En net daar zit het geheim van de infraroodsauna’s van Health Mate: de stralingselementen genereren infraroodstraling op een golflengte van 6.340 nanometer. En het ritme van het water van onze lichaamscellen heeft een golflengte tussen 5.600 en 10.000 nanometer. Die twee zijn als het ware perfect op elkaar afgestemd.

ONS LICHAAM WARMT OP...

De warmtestralen van de infraroodstraling in een Health Mate-infraroodsauna dringen door tot in onze lichaamscellen en zetten daar moleculen in beweging. Die beweging binnen in ons lichaam wekt (eveneens vanbinnen) warmte op.
De infraroodstralen slagen er dus in ons lichaam op te warmen zónder de omgevingslucht te
verwarmen, en dat in tegenstelling tot een klassieke sauna.

EN WIL WEER AFKOELEN

Vervolgens gaat je lichaam aan de slag om die warmte af te voeren. Je gaat dus zweten en verliest lichaamsvocht: 80% water en 20% afvalstoffen. Maar dat is niet alles. Heel dat afkoelingsproces vraagt energie. Dat betekent dus ook dat je calorieën verbrandt. Zonder dat het moeite kost, en zonder dat je er moe van wordt.
Je zit lekker relaxed en comfortabel en toch is je hele lichaam hard aan het werk. Je hartslag versnelt en je bloeddoorstroming wordt gestimuleerd, alsof je een half uurtje gelopen hebt.
Er zijn dus heel wat gezondheidsvoordelen aan zo’n Health Mate infraroodsauna, van detox tot cardiovasculaire training.

Stralingsbereik van diverse infrarood elementen

Waarom het stralingsbereik zo belangrijk is.

7 reden waarom een Healt Mathe Infrarood goed is voor je gezondheid

De beste manier om te detoxen, calorieën verbranden, stress verminderen en cardiovasculaire training

 1. Het is de beste manier om te detoxen.
 2. Je verbrandt calorieën zonder iets te doen.
 3. Het is dé remedie tegen stress.
 4. Je huid gaat weer stralen, rimpels worden minder zichtbaar.
 5. Het is een natuurlijke pijnstiller bij spierpijn, artritis, fibromyalgie, reuma...
 6. Het is een prima cardiovasculaire training.
 7. Topsporters gebruiken het om hun prestaties te verbeteren en beter te recupereren.

 

De Beste Detox

WAT IS DETOXEN?

‘Detoxen’ staat voor het verwijderen van alle (opgehoopte) gifstoffen in je lichaam.
Ons lichaam neemt dus voortdurend toxische stoffen op die via de gewone weg (darmen, lever, nieren) ons lichaam niet kunnen verlaten. Gevolg: we voelen ons moe, uit balans, krijgen last van overtollige kilo’s die we maar niet kwijt raken, allergieën...

[su_spoiler title="meer weten" icon="arrow-circle-1"]HOE KUN JE DETOXEN?

Detoxen kun je door sapjeskuren te volgen, te vasten, darmspoelingen te doen... Maar één van de makkelijkste manieren om te ontgiften, is door te zweten. Dokter Sherry A. Rogers, lid van het American College of Allergy, Asthma and Immunology en bekend van haar bestseller ‘Detoxify or Die’, zweert bij infraroodsauna’s als dé detox bij uitstek: “De enige manier waarop je lichaam vanzelf schadelijke stoffen afvoert, is door te transpireren. Je kunt gaan joggen, sporten, in de tuin werken... Maar makkelijker én beter meetbaar is een infraroodsessie, omdat die veel effectiever én ook comfortabeler is.”

3 x DETOX IN JE INFRAROODSAUNA

In een Health Mate infraroodsauna detox je op drie manieren tegelijk:

 • Je vetcellen worden gestimuleerd en laten giftige stoffen vrij.
 • Je bloedcirculatie verbetert en zorgt ervoor dat giftige stoffen naar je lever vervoerd worden en daar verwerkt worden. Ook door te zweten verlaten gifstoffen je lichaam via je huid.[/su_spoiler]

Calorieën verbranden én relaxen tegelijk

JE VERBRANDT CALORIEËN ZONDER MOEITE

Tijdens een sessie in je infraroodsauna warmt je lichaam van binnenuit op. Om die warmte af te drijven, begin je te zweten. Je hartslag versnelt, net zoals bij het sporten, en je verliest vocht, afvalstoffen én calorieën. Alleen: je zit lekker comfortabel een boek te lezen in plaats van op de loopband te zweten.

[su_spoiler title="meer weten" icon="arrow-circle-1"]

PURE ONTSPANNING

Een infraroodsauna is één van de beste manieren om te relaxen. Je sluit de deur van je cabine, neemt even tijd voor jezelf met je favoriete muziek en/of een boek en maakt je hoofd leeg.

Zet je favoriete muziek op

De Health Mate Deluxe-infraroodsauna is standaard uitgerust met een Bluetooth systeem. Zo kun je je favoriete muziek beluisteren, bellen of een film bekijken op je iPad terwijl je aan je gezondheid werkt.

En kies je kleur

Al onze Health Mate Deluxe-infraroodsauna’s zijn uitgerust met led-kleurentherapie. Afhankelijk van het resultaat dat je wenst, stel je de gewenste kleur in.

[/su_spoiler]

Een stralende huid

Infraroodtherapie is een weldaad voor je huid én is het beautygeheim van heel wat Hollywood-sterren zoals Jennifer Aniston en Gwyneth Paltrow.
Het effect op je huid is dan ook spectaculair!

[su_spoiler title="meer weten" icon="arrow-circle-1"]

JE KRIJGT EEN GEZONDE, FRISSE TEINT

Bacteriën en onzuiverheden in je huid zweet je mee uit. Resultaat: een frisse, jonge teint.

HET IS DE BESTE DAGCRÈME

Een infraroodsauna stimuleert de aanmaak van collageen, een eiwit dat je huid elastisch houdt en ervoor zorgt dat rimpels, fijne lijntjes, oneffenheden en pigmentvlekken minder zichtbaar worden. Meer zelfs: iedereen met huidproblemen* zoals acne, eczeem, psoriasis, dermatitis zal baat hebben bij een infraroodsauna.

(*) Raadpleeg steeds je arts als je een infraroodcabine wil gebruiken om medische redenen

HET IS HET ENIGE DAT ECHT HELPT TEGEN CELLULITIS

Cellulitis is een gelachtige substantie die bestaat uit vet, water en vuil dat in ‘zakjes’ onder de huid zit. Hevig zweten helpt deze vetzakjes te verwijderen uit je lichaam. En omdat in een Health Mate-infraroodsauna de warmte veel dieper penetreert, is zo’n sauna aanzienlijk effectiever dan een gewone sauna. Dr Leigh Erin Connelly, Medical Director van het South Coast Medical Center vat het als volgt samen: “Vrouwen zijn voortdurend op zoek naar een crème die cellulitis kan behandelen. Maar die bestaat niet. Het enige wat helpt, is een infraroodsauna. Alle afvalstoffen worden afgevoerd zodat de vetcellen onder je huid weer ‘gaan liggen’. En zo verdwijnt je cellulitis.”

[/su_spoiler]

Spierpijn*

De voorbije 40 jaar is er veel onderzoek gedaan naar het effect van een infraroodsauna op onze gezondheid, onder andere bij mensen die last hadden van spierpijnen en stijfheid aan de gewrichten. Hun levenskwaliteit gaat er dankzij een infraroodsauna merkbaar op vooruit. Meer zelfs, vaak is het de enige manier om de pijn aan te kunnen.

[su_spoiler title="zo werkt het" icon="arrow-circle-1"]

ZO WERKT HET

De stralingselementen van Health Mate zetten moleculen in ons lichaam in beweging waardoor er warmte wordt opgewekt van binnenuit. Deze zorgt ervoor dat (gespannen) spieren zich ontspannen en meer flexibel worden. Omdat je bloedsomloop gestimuleerd wordt, krijgen je spieren ook meer doorbloeding. Tegelijk maakt ons lichaam onder invloed van infraroodstraling endorfine aan - een stof die wordt opgewekt tijdens o.a. inspanning en seksuele opwinding. Endorfine werkt als pijnstiller en zorgt ervoor dat we ons gelukkig voelen. Dat verklaart waarom mensen met spierpijn die 2 à 3 keer per week in een Health Mate-infraroodsauna zitten, opmerkelijk minder last hebben en minder vaak een beroep moeten doen op een kinesist.

Marc Herremans, die na een ongeval verlamd raakte en vaak last heeft van spierspasmen en pijn, is een trouwe gebruiker. “Zonder mijn infraroodsauna van Health Mate zou ik wellicht pijnstillers nodig hebben en veel meer kine, maar dat hoeft nu niet. Mijn dagelijkse infraroodsessie houdt mijn spieren soepel. Het is mijn natuurlijke pijnstiller!”

(*) Raadpleeg steeds je arts als je een infraroodcabine wil gebruiken om medische redenen

[/su_spoiler]

Artritis*

Naar schatting 60 tot 80.000 Belgen - vaker vrouwen dan mannen - lijden aan reumatoïde artritis. Artritis is een auto-immuunziekte waarbij het lichaam zijn eigen weefsel aanvalt en er ontstekingen in diverse gewrichten ontstaan. Een recente studie heeft aangetoond dat een infraroodsauna het leven van mensen met artritis een stuk aangenamer maakt.

(*) Raadpleeg steeds je arts als je een infraroodcabine wil gebruiken om medische redenen

Fibromyalgie*

Fibromyalgie betekent letterlijk: pijn van spier- en bindweefsel. Patiënten met fibromyalgie hebben last van chronische pijnen en spierstijfheid over het hele lichaam, maar vooral in de nek- en schoudergordel, lage rug en bekkengordel en de ledematen. Dat ze veel deugd hebben van een infraroodsauna, bewijzen tal van getuigenissen van tevreden klanten.

(*) Raadpleeg steeds je arts als je een infraroodcabine wil gebruiken om medische redenen

Cardio-vasculaire training*

Fietsen, wandelen, zwemmen... een half uurtje per dag bewegen is goed voor je gezondheid. Maar niet iedereen kan een aantal kilometers lopen. Andersvaliden of mensen met hartproblemen bijvoorbeeld moeten een andere manier vinden om hun conditie op peil te houden.

[su_spoiler title="zo werkt het" icon="arrow-circle-1"]

ZO WERKT HET

Aangezien de warmte rechtstreeks op je lichaam wordt overgedragen, ontstaat een opwarmingseffect diep in je spierweefsel en inwendige organen. Je lichaam reageert op dat diep warmende effect met een stijging van het hartvolume en de hartslag, opgewekt door de hypothalamus. Deze ‘nuttige harststress’ geeft hetzelfde effect als na een cardiovasculaire training en oefening.

(*) Raadpleeg steeds je arts als je een infraroodcabine wil gebruiken om medische redenen

[/su_spoiler]

Voor sporters*

Gezien de vele gezondheidsvoordelen, hoeft het niet te verbazen dat heel wat topsporters een Health Mate infraroodsauna bij hen thuis hebben staan..

Het is de perfecte opwarming vóór het sporten. Als je mét kleren aan in je cabine gaat zitten tot je begint te zweten, ben je perfect opgewarmd om te sporten onder koude omstandigheden en ben je beter gewapend tegen blessures.
Het maakt je spieren flexibel. Onderzoek toont aan dat stretchen na een sessie van 40 minuten in je infraroodsauna, een permanente stijging van 5 % in flexibiliteit teweegbrengt. Zelfs een sessie van 20 minuten kan een tijdelijke verhoging van de flexibiliteit tot 10% teweegbrengen.
Na een fysieke inspanning recupereren je spieren sneller omdat elke cel in het lichaam doorbloed wordt. Om die reden herstellen ook spierblessures tot drie keer sneller*.

(*) Raadpleeg steeds je arts als je een infraroodcabine wil gebruiken om medische redenen